Συχνές Ερωτήσεις

Είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί συγχρονισμό και άριστη γνώση τόσο των τεχνικών θεμάτων όσο και των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Η Genecon Energy αναλαμβάνει όλη την διαδικασία από την αρχή έως την λειτουργία του φωτοβολταικου συστήματος στο ακίνητο σας και την σύνδεση του με το δίκτυο ηλεκτρισμού.

Χρησιμοποιούμε μόνο πάνελ που έχουν 25 χρόνια εγγύηση παραγωγής. Και οι μετατροπείς μας έχουν εγγύηση 12 ετών.

Αναμένουμε ότι τα συστήματά μας θα διαρκέσουν 35 χρόνια ή περισσότερο.

Σε κανονικές συνθήκες απαιτούνται 9 έτη περίπου αλλά τώρα με την επιδότηση αγοράς περίπου 60% μπορείτε σε 4-5 χρόνια να κάνετε απόσβεση.

Το net metering είναι ο ενεργειακός συμψηφισμός. O μετρητής της ΔΕΗ (μετρητής 2) μετράει την ενέργεια που καταναλώνει το ακίνητο στο οποίο είναι εγκατεστημένο το φωτοβολταϊκό και o μετρητής του ιδιοκτήτη (μετρητής 1) την ενέργεια που παράγει το φωτοβολταϊκό.

Στο τέλος κάθε μετρητικής περιόδου (εκκαθαριστικός λογαριασμός), το ποσό που θα πληρώσετε στην ΔΕΗ για το ρεύμα , θα είναι το κόστος των κιλοβατώρων (kWh), που προκύπτουν από την διαφορά ανάμεσα στον μετρητή 2 και τον μετρητή 1.
Εάν η διαφορά είναι μηδενική τότε δεν θα πληρώσουμε για το ρεύμα που καταναλώσαμε. Εάν η διαφορά είναι πλεονασματική, τότε η περίσσεια ενέργεια μεταφέρεται στον επόμενο λογαριασμό μέχρι να κλείσει ο κύκλος (κάθε τρία χρόνια) και να γίνει η εκκαθάριση.

Τα ηλιακά πάνελ είναι πολύ γυαλιστερά και χρησιμοποιούμε μόνο μαύρα πάνελ, τα οποία απορροφούν γρήγορα το φως από τον ήλιο και κάνουν το χιόνι να λιώνει και να γλιστράει.

Οι βάσεις στερέωσης των πάνελ έχουν δοκιμαστεί σε ακραίες συνθήκες  άνεμου, πολύ δυσκολότερες από αυτές που μπορούν να συμβούν για την αποτροπή καταστροφών, βλαβών ή ακόμη και ατυχημάτων από την πτώση των πάνελ.

Δικαίωμα εγκατάστασης έχουν φυσικά πρόσωπα (επιτηδευματίες ή μη) και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, τα οποία είτε έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο θα εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό σύστημα, είτε έχουν τη νόμιμη χρήση αυτού (π.χ. μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κ.λπ.) και έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου. Σε κάθε περίπτωση επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός ή περισσότερων φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο ακινήτου. Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν οι συνιδιοκτήτες ή οι έχοντες τη νόμιμη χρήση του κοινόχρηστου ή κοινόκτητου χώρου ή μέρους αυτού μετά από παραχώρηση της χρήσης από τους λοιπούς συνιδιοκτήτες. Προϋπόθεση αποτελεί η έγγραφη συμφωνία των συνιδιοκτητών βάσει των διατάξεων του Αστικού Κώδικα. Για σύνδεση στην παροχή των κοινοχρήστων οι κύριοι των οριζόντιων ιδιοκτησιών εκπροσωπούνται από τον διαχειριστή. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου, η οποία θα πρέπει να αποδεικνύεται είτε με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή με έγγραφη συμφωνία του συνόλου των συνιδιοκτητών του κτιρίου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα σπίτια με συστήματα ηλιακής ενέργειας πωλούνται περισσότερο από τα σπίτια χωρίς αυτά. H προσθήκη ηλιακών συλλεκτών για οικιακή χρήση αυξάνει πραγματικά την αξία του σπιτιού σας περισσότερο από μια ανακαίνιση κουζίνας.

Προφανώς κάθε νοικοκυριό έχει διαφορετικές καταναλώσεις αλλά και διαφορετικό προφίλ κατανάλωσης μέσα στη μέρα. Αν δει κανείς τα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας, το μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα κατανάλωσε 4.120 κιλοβατώρες (kWh) ετησίως. Ενα μέσο νοικοκυριό που έχει ηλιακό θερμοσίφωνα καταναλώνει κατά μέσον όρο 3.650 κιλοβατώρες ετησίως, ενώ ένα αντίστοιχο χωρίς ηλιακό θερμοσίφωνα 4.500 κιλοβατώρες ετησίως. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι φυσικά μεγαλύτερη αν το σπίτι θερμαίνεται με κλιματιστικά ή αντλίες θερμότητας αντί πετρελαίου ή αερίου.

Αν το φωτοβολταϊκό τοποθετηθεί σε ασκίαστη ταράτσα με νότιο προσανατολισμό και κλίση 20-30 μοίρες, θα παράγει κατά μέσον όρο 1.500 κιλοβατώρες ετησίως για κάθε εγκατεστημένο κιλοβάτ (kW). Προφανώς σε νότιες περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια η παραγωγή θα είναι μεγαλύτερη από βορειότερες περιοχές. Επειδή όμως σε πολλές περιπτώσεις, και ιδίως σε κεραμοσκεπές, ούτε ο προσανατολισμός είναι 100% νότιος, ούτε η κλίση βέλτιστη, και μπορεί να έχουμε και σκιάσεις, τα στατιστικά των τελευταίων χρόνων δίνουν μια μέση απόδοση για το σύνολο της χώρας ίση με 1.320 κιλοβατώρες ετησίως για κάθε εγκατεστημένο κιλοβάτ. Για τη διαστασιολόγηση του φωτοβολταϊκού συστήματος είναι ενδεδειγμένο να λαμβάνεται υπόψη η ετήσια κατανάλωση της εγκατάστασης στην οποία αυτό θα συνδεθεί. Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Ότι ένα σύνηθες μέσο νοικοκυριό χρειάζεται περίπου 3 κιλοβάτ για να καλύψει τις ανάγκες του. Νοικοκυριά με μεγαλύτερη κατανάλωση χρειάζονται προφανώς μεγαλύτερο σύστημα, γι’ αυτό και το πρόγραμμα του ΥΠΕΝ θα επιδοτεί συστήματα έως 7 κιλοβάτ. Όσο για την επιφάνεια που απαιτείται με τη σύγχρονη τεχνολογία υπολογίστε χονδρικά έξι τετραγωνικά μέτρα ανά κιλοβάτ για κεραμοσκεπή και τα διπλάσια για δώμα (για να μη σκιάζονται μεταξύ τους τα φωτοβολταϊκά πλαίσια).

Η μπαταρία (σύγχρονης τεχνολογίας ιόντων λιθίου, όμοια με αυτήν των ηλεκτρικών αυτοκινήτων) αυξάνει το ποσοστό ταυτοχρονισμού της παραγόμενης με την καταναλισκόμενη ενέργεια (άρα και το οικονομικό όφελος). Επιπλέον οι μπαταρίες, αποθηκεύοντας προσωρινά ενέργεια, συμβάλλουν στην ενίσχυση των ηλεκτρικών δικτύων και στην αποφυγή προβλημάτων ευστάθειας του δικτύου (κυρίως τις ώρες που αποσυνδέονται τα φωτοβολταϊκά λόγω έλλειψης ηλιοφάνειας και απαιτείται εφεδρική ισχύς από συμβατικές μονάδες). Τέλος, παρέχουν ασφάλεια εφοδιασμού και προστιθέμενη αξία στα φωτοβολταϊκά, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως UPS σε περιπτώσεις διακοπών ρεύματος. Πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να ενισχύσει την ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας, γι’ αυτό και ουσιαστικά επιδοτεί πλήρως το κόστος της μπαταρίας. Μέσω αυτού του προγράμματος εκκινεί ουσιαστικά και στη χώρα μας η αγορά μικρών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Στη μικροκλίμακα των οικιακών συστημάτων (όπου δεν υπάρχουν οικονομίες κλίμακας) έχουμε μεγάλες διαφοροποιήσεις στο κόστος, ανάλογα με το μέγεθος του συστήματος. Οσο μεγαλύτερο το σύστημα τόσο μειώνεται το σχετικό κόστος ανά κιλοβάτ.

1. Ο μηχανικός καταθέτει στο τοπικό ΔΕΔΔΗΕ αίτηση σύνδεσης του φωτοβολταϊκού. Η σύνδεση συνοδεύεται από περιγραφή της εγκατάστασης, μονογραμμικό σχέδιο, χαρακτηριστικά των φωτοβολταϊκών και του ινβέρτερ, περιγραφή των διατάξεων ασφαλείας, κάτοψη της εγκατάστασης καθώς και τις υπεύθυνες δηλώσεις του μηχανικού και του ιδιοκτήτη.

2. Στη συνέχεια ο ΔΕΔΔΗΕ θα συντάξει προσφορά σύνδεσης προς τον ιδιοκτήτη του φωτοβολταϊκού

3. Ο ιδιοκτήτης πληρώνει τα έξοδα σύνδεσης του ΔΕΔΔΗΕ και υπογράφει τη προσφορά σύνδεσης

4. Εν συνεχεία η ΔΕΗ συντάσσει τη Σύμβαση ενεργειακού συμψηφισμού και σας καλεί να την υπογράψετε

5. Μετά την υπογραφή και αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού, ο υπεύθυνος μηχανικός καταθέτει στον ΔΕΔΔΗΕ αίτηση για την ενεργοποίηση της σύνδεσης.

6. Ο ΔΕΔΔΗΕ συνδέει το φωτοβολταϊκό και ενεργοποιείται αυτόματα η σύμβαση ενεργειακού συμψηφισμού, που έχει διάρκεια 25 χρόνια.